Święta to czas wyczekiwany przez wielu Polaków, gdyż wspólnie z rodziną i przyjaciółmi mogą zasiąść przy jednym stole, spędzić miło czas, obdarować się prezentami i raczyć smacznymi potrawami. Aby zaoszczędzić sporo czasu i pracy, warto zdecydować się na catering na imprezę, który oferuje ulubione potrawy Polaków.
Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole?
Święta w Polsce nie bez powodu kojarzą się z fantastycznie spędzonym czasem oraz wyjątkowym jedzeniem. Niestety przygotowanie kolacji wigilijnej zajmuje kilka dni, stąd warto rozważyć catering na imprezę, który dostarczy niezbędne dania, które będą smakować tak samo, jak te przygotowane we własnym zakresie, a jednak pozwolą zaoszczędzić sporo czasu i uniknąć przemęczenia.
Aby zapobiec przedświątecznej gonitwie i nerwom, świąteczne potrawy warto zaplanować już wcześniej, zakupy także mogą znaleźć się w lodówce kilka dni przed uroczystościami, a także nie należy bać się prosić o pomoc.
Wśród obowiązkowych 12 potraw dominują dania jarskie, w których głównym składnikiem są kapusta i grzyby. Można przygotować smaczne uszka i podać je z barszczem, zawinąć w krokietach albo pierogach, a także oferować jako dodatek do dania głównego.
W większości polskich domów musi znaleźć się sałatka jarzynowa, którą można przygotować już dzień wcześniej. Stosuje się tradycyjne składniki, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę oraz dodatek ogórków i groszku. W wybranych rejonach dodaje się również jabłko.
Na stole obowiązkowo muszą znaleźć się ryby — króluje karp, śledź oraz ryba po grecku. Każdy z wymienionych rodzajów ryb można przygotować we własnym zakresie albo skorzystać z oferty firmy cateringowej. Ryba po grecku i śledź mogą być przygotowane z wyprzedzeniem. Na szczególną uwagę zasługują śledzie korzenne, w których wyczuwa się aromat goździków, cynamonu i anyżu. Warto przygotować również śledzie po kaszubsku albo sałatkę śledziową z dodatkiem jabłka i żurawiny. W wielu polskich domach można znaleźć pyszny pstrąg wędzony. Obowiązkowy jest również pieczony albo smażony karp.
Dla osób, które nie przepadają za barszczem czerwonym z uszkami, rekomendowana jest zupa grzybowa, chociaż nie ma przeciwwskazań, aby na stole pojawiły się obie. Wśród wigilijnych hitów należy wymienić także zupę rybną.
Catering na imprezę to także słodkie wypieki i desery — absolutnym numerem jeden jest sernik świąteczny, Na Śląsku króluje moczka, czyli gęsta zupa czekoladowa wzbogacona orzechami i bakaliami, a także makówki.
Każdy rejon ma inne potrawy, które są jakże wyczekiwane przez każdego członka rodziny. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas wigilii nie serwować mięsa, a jedynie dania bazujące warzywach, owocach oraz ryby.