Kozie mleko to produkt znacznie rzadziej wybierany niż mleko od krowy. Tymczasem jest jednym z najlepszych źródeł białka, jest też o wiele lepiej trawione i tolerowane przez nasz układ pokarmowy. Dodatkowo, kozie mleko w proszku oraz to w wersji płynnej jest ogromną dawką mikroelementów i witamin. To właśnie w nim znajduje się największa ilość wapnia. Stało się ono składnikiem wykorzystywanym też w przemyśle kosmetycznym. Z jakiego powodu mleko kozie uznawane jest za najzdrowszy nabiał na świecie?
Czy wartości odżywcze mleka koziego w proszku i w płynie są takie same?
Pomimo dużego podobieństwa w kwestii właściwości oraz składu, to nie mleko od krowy, ale mleko kozie zalicza się do grona najzdrowszego i najbardziej wartościowego nabiału. Dzieje się tak z powodu zawartych w mleku białek kazeinowych i serwatkowych. Ciekawostką jest, że te pierwsze są silnym alergenem, przez co niekorzystnie wpływają na układ pokarmowy.
Kozie mleko w proszku, podobnie jak mleko w tradycyjnej formie, mają w swoim składzie przewagę białek serwatkowych, co powoduje, że są lepiej tolerowane przez nasz organizm. Porównując krowie mleko z mlekiem kozim, to pierwsze zawiera mniej więcej 20 procent tego typu białek, natomiast kozie aż 40 procent.
Dodatkowo, tłuszcze będące w składzie mleka koziego są dużo szybciej trawione i lepiej wchłaniane niż te pochodzące z mleka krowiego. Dzieje się tak za sprawą mniejszego rozmiaru cząsteczek tłuszczowych, a także krótszych łańcuchów kwasów tłuszczowych.
Mleko to również bardzo dobre źródło węglowodanów, jednym z podstawowych jest laktoza. Z tego powodu osoby z jej nietolerancją nie powinny spożywać mleka – także koziego. Kozie mleko ma w składzie też mnóstwo cennych mikroelementów, są nimi np. witamina C, witamina E, witamina B12, witamina PP, witamina D, sód, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, żelazo i selenoraz kwas foliowy.
Działanie i właściwości prozdrowotne mleka od kozy
Choć kozie mleko ma w sobie dużo tłuszczu i kalorii, to nasz układ trawienny radzi sobie z nim bez większych problemów – w rzeczywistości mleko kozie jest w tym przypadku mniej problematyczne niż to od krowy. Dodatkowym plusem jest zawartość wielu witamin oraz minerałów, za sprawą których jest to napój bardzo korzystnie działający na zdrowie:
• ochrania przed zachorowaniem na nowotwory
• wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
• zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości
• jest ochrona dla serca
• zwiększa przyswajanie miedzi oraz żelaza
• zabezpiecza przed rozwojem osteoporozy
• wspomaga proces mineralizacji dziecięcych kości
Nie sposób nie docenić pozostałych zalet mleka koziego. Jego pozytywny wpływ na urodę spowodował, że stało się jednym ze składników kosmetyków. Dodane do kąpieli lub zastosowane w formie maseczki nie tylko nawilży skórę, ale także ją wygładzi oraz rozjaśni.